TONDACH® Naravne & lepe strehe za vse življenje!

Cerkvena streha nagrajena z mednarodno nagrado

06. Marec 2012

Streha samostanske bazilike je daleč viden znak splošne obnove samostana. Leta 2011 je nova streha prejela mednarodno nagrado v Dublinu, Irska. Prošt Bernhard Backovsky je za ta uspeh čestital krovskemu podjetju Hohl.

Cerkvena streha - pomemben del celotne sanacije

Leta 2007 je v okviru celotne sanacije samostana Klosterneuburg bila sanirana tudi streha samostanske bazilike: Originalni vzorec glaziranih strešnikov je zaradi številnih popravkov izginil, beli strešniki so bili prvotno zeleni - kar je bilo še komaj opazno na zaščitenih predelih. Streha ni imela več nobene zaščite proti zmrzali in neprepustnosti, tako da je vlaga začela povzročati škodo že znotraj cerkve.

TONDACH. Krovska in tesarska dela je prevzelo podjetje Gerhard Hohl GmBH iz Dunaja.

Vodstvo samostana se je zato odločilo za popolnoma novo streho: z 2.200 m² velike strehe je bila odstranjena stara kritina, nameščena je bila sekundarna kritina in nato položena nova kritina v karu vzorcu v temno rjavi, svetlo rjavi in zeleni barvi. Kot nova kritina je bil izbran strešnik Bobrovec zaobljen podjetja TONDACH®.

Posebne težave so se pojavile na tehničnem področju: strešniki različnih barv so morali biti položeni po natančnem vzorcu in zato jih je bilo treba že spodaj razporediti po barvah ter jih v točno določenem številu spraviti na streho. Tukaj je bila še ena težava: streha je bila dosegljiva le s strani samostana, saj je na severni strani en del starega samostana bil povezan z baziliko. Ves potreben material je bilo zato treba z dvigalom dvigovati čez celotno streho. Na koncu je skupni strošek sanacije znašal okoli 600.000 €,-

Mednarodni uspeh

Ob koncu leta 2007 je samostan lahko s ponosom zrl na novo in varno streho cerkve, ki je po vzoru stare strehe, prava paša za oči - nenazadnje je tudi zato streha dobila mednarodno priznanje: leta 2011 je Mednarodna federacija obrtnikov krovcev razpisala nagrado za "posebne in izjemne uspehe" te obrti. Na področju strmih streh je iz devetih različnih držav bilo prijavljenih 18 projektov in podjetje Gerhard Hohl je s streho samostana bazilike osvojilo cenjeno nagrado.

 

Slika: TONDACH Gleinstätten AG, brezplačen ponatis