TONDACH® Naravne & lepe strehe za vse življenje!

Nagrada za sanacijo strehe, ki jo podeljuje mednarodno združenje krovcev

20. November 2013

Spet zelo uspešen natečaj

IFD oz. mednarodno združenje krovcev je letos - prav tako kot že v letu 2011 - razpisalo natečaj "Nagrade IFD" za izredne primere izdelave in varnosti, in sicer v štirih kategorijah:

  • Strma streha
  • Ravna streha
  • Kovinska streha
  • Fasada / Zunanja stenska obloga

Tudi letos je bilo na natečaju te vrste vloženih 58 projektov iz 10 držav. Natančneje:

Strma streha

19 objektov

9 držav

Ravna streha

15 objektov

5 držav

Kovinska streha

13 objektov

6 držav

Fasada / Zunanja stenska obloga

11 objektov

7 držav

Na natečaju so sodelovali krovci iz naslednjih držav: A, D, EST, H, NL, PL, RUS, SK, UK in USA. Predsedstvo mednarodnega združenja krovcev je navdušeno nad visoko udeležbo. Zahvaljujemo se vsem tistim, ki so sodelovali na natečaju. Žirija je lahko ugotovila, da vsi predloženi objekti kažejo na zelo visoko raven kakovosti kritine in prav zaradi tega je bilo ocenjevanje zelo zahtevno.

Ocenjevanje je vodila skupina neodvisnih strokovnjakov pod nadzorom IFD.  V vsaki kategoriji so imenovali 4 objekte z zelo dobrimi lastnostmi. Zmagovalec v vsaki kategoriji je bil razglašen na svečani večerji letošnjega IFD kongresa, ki je potekal v Rotterdamu.

Nominirani 2013 v kategoriji Strma streha:

Objekt

Podjetje

Izdelek

Država

Grad Boppard

Lothar Henzler Dachdecker-

Klempner GmbH Michael Weitzsch 

Skrilavec

Nemčija

Cerkev Mürzzuschlag

Herbitschek GmbH

Heinz Präsent

TONDACH®

Avstrija

Vila

Ulrich Senn Bedachungen

Ulrich Senn

Opečni strešnik

Nemčija

Vituskerk - cerkev

Bogaerts-van Nuland B.V.

Mirjam Dappers-Bogaert

Različni skrilavci     

Nizozemska

V kategoriji Strma streha je zmagalo podjetje Bogaerts-van Nuland B.V. in Mirjam Dappers-Bogaert iz Nizozemske. Iskrene čestitke!

 

TONDACH® projekt: Cerkev v Mürzzuschlagu, A-8680 Mürzzuschlag

Nominirani:

Herbitschek GmbH
Dachdeckerei-Spenglerei
Vodstvo g. Heinz Präsent
Grazer Str. 62b
8680 Mürzzuschlag

 

Opis projekta:

Na pobudo Petra Roseggerja je bila leta 1900 zgrajena evangeličanska cerkev v Mürzzuschlagu. Cerkev je bila zgrajena v neo-gotskem stilu s kamnitimi orisnimi in dekorativni elementi. Po načrtih dunajskega arhitekta Karla Steinhoferja je cerkev bila dokončana leta 1900 v samo petih mesecih. Cerkev je postavljena na hribu, ki se imenuje "Ölberg", v južnem delu Mürzzuschlaga in prevladuje nad mestom.

Večnadstropni stolp z bogato strukturo in bogato okrašeno streho v obliki čelade je obrnjen proti severu. Tako streha prečne ladje in kot tudi stolp sta bila v zapuščenem stanju in je bilo treba zamenjati celotno kritino. Glede na to, da stoji ta objekt pod spomeniškim varstvom, je bilo treba površine streh, še posebej stolp pokriti v originalnem vzorcu. Površina stolpa znaša približno 110 m2, glavna streha ima površino pribl. 340 m2. Tudi izvedba spodnjega sloja strehe je v okviru sanacije bila prenovljena po ustreznih standardih. Glavna streha je bila sanirana z izdelkom TONDACH Vlečeni zareznik naravno rdeča, skupaj z vsemi keramičnimi dodatnimi elementi in Tuning komponentami kot na primer prezračevalni trakovi, vetrne sponke ipd.  Obnova stolpa je bila izvedena s kombinacijo izdelkov TONDACH Bobrovec ravno rezan 19 x 28, 14 x 28 in s posebej izdelanimi TONDACH Trakovi 15 x 7, 5 x 2 cm, 15 x 7 cm, 7 x 1 cm. Ti so bili izvedeni v različnih odtenkih, kot so rjava, listnato zelena in glazirano rumena, in sicer kar najbolj podobno prvotnemu materialu. Za zaključek strehe so bili uporabljeni t.i. slemenjaki rakovice v dolžini 13 cm, glazirano rjave barve.  Poleg tega so bili nameščeni tudi gladki slemenjaki dolžine 13 cm, listnato zelene glazure. Izdelava ostrešja in kleparska dela so potekala od maja do oktobra 2012. Projekt je realiziralo podjetje Herbitschek GmbH iz Mürzzuschlaga.

Podjetje Herbitschek je bilo ustanovljeno leta 1915 in se lahko ozre na dolgo tradicijo v gradbeništvu, še posebej na področju strešne kritine. Že leta smo specialisti za krovska in kleparska dela in imamo številne reference, še posebej v javnih stavbah, ki so pod spomeniškim varstvom. Naši krovci so dobro usposobljeni in imajo dolgoletne izkušnje v tej obrti.

A ta zgodovinski projekt je bil vseeno izziv za nas, saj so bila navodila zveznega urada zelo stroga: vzorec na stolpu mora biti enak originalu. Poleg tega, je bil ta vzorec obložen z opeko in preprosto pobarvan z barvami.

Za delo pri tem projektu so bili okrog cerkve zgrajeni celoviti gradbeni odri z vsemi varnostnimi zahtevami. Dela na strehi so naši sodelavci opravili v približno 5 mesecih. Uporabljeni izdelki za streho iz podjetja TONDACH Gleinstätten so bili proizvedeni samo za ta projekt, za sanacijo te strehe. Samo pri površini stolpa so morali naši strokovnjaki pri polaganju točno upoštevati barvo kritine, različne dimenzije izdelkov in trakov. Le tako je lahko nova streha čisto podobna stari. Prav tako se je moralo pritrjevanje slemenjakov v različnih barvah, ki so jih izdelali po meri, natančno ujemati.

"Uspelo nam je, da smo delali natančno po predlogi in tako smo lahko zgodovinski efekt te cerkve zavili v novo streho," tako pravi Heinz Präsent iz podjetja Herbitschek GmbH.

 

 

 

Podrobne informacije:

                         

Mag. (FH) Sabine Linner
Marketing & Služba za komuniciranje

                          
TONDACH GLEINSTÄTTEN AG, A-8443 Gleinstätten
Tel. ++43 3457 2218-16 | Fax ++43 3457 2218-62
E-naslov: linner.sabine@tondach.at