TONDACH® Naravne & lepe strehe za vse življenje!

Strma streha – najboljša zaščita za vašo hišo!

01. Junij 2015

V celotni zgodovini arhitekture ne obstaja v naši okolici nobeno obdobje, v katerem bi se ravna streha pojavila kot vodilni stil. Prav tako ne najdemo starih hiš z ravno streho. Modni trendi imajo tudi pri gradnji kratki rok trajanja. Vse ostalo so hiše, ki so zgrajene z dolgoročnimi izkušnjami mojstrov.

Prednosti strme strehe:

Veter & neurja
Pri strmi strehi se sila vetra lomi na slemenu. Sesalna sila na zavetrni strani je majhna. Strešniki malega formata se pri tem lahko dvignejo z vetrom, vendar pa padejo nazaj v prvotni položaj. Pri ravni strehi je situacija drugačna, sila vetra se ne more lomiti na slemenu, nastaja podtlak in celotna streha se lahko dvigne kot krila letala.

Nalivi
Strma streha zaradi naklona zagotavlja hitro in brezhibno odvajanje meteornih voda-> zanesljiva zaščita pred vdorom vode.

Vročina
Pri strmi strehi se vročina razprši v območju slemena, kar omogoča prijetno notranjo klimo.

Dolga življenjska doba
Roloji in žaluzije pri strmi strehi ščitijo fasado in okna pred močnimi sončnimi žarki.

Popravila
Strešno kritino je pri strmi strehi mogoče zamenjati hitro in enostavno.

Izgradnja podstrešja
Pri strmi strehi se lahko podstrešje naknadno uredi oz. se ga uporablja kot dodatni dnevni prostor. Poleg tega nudi strma streha nešteto možnosti za oblikovanje oblike stavbe.

Energija na strehi
Fotovoltaični in solarni sistemi so pri strmi strehi integrirani v samo strešno površino in lahko prevzamejo funkcijo strešne kritine.

Okolje
Objekt s strmo streho v primerjavi z objektom z ravno streho enake velikosti in enake življenjske dobe, cca. 50 let, prihrani 26 ton CO₂. To je enakovredno 200.000 km prevoženih z avtomobilom.

Stroški
Stroški za gradbeni element streha (strešna kritina in podkonstrukcija) so nižji pri strmi strehi, tako pri nabavi kot tudi v samem življenjskem ciklu (50 let). Tekoči stroški so prav tako relativno konstantni. Šele po 30 letih strma streha potrebuje obnovo.