TONDACH® Naravne & lepe strehe za vse življenje!

TONDACH® Nagrada za naj krovca – Najboljšim krovcem smo podelili nagrade!

25. Marec 2013

Zmagovalci natečaja TONDACH® naj krovec 2012 so bili izbrani: 3 mednarodni odlični projekti streh so bili nagrajeni v okviru mednarodnega gala večera na sedežu podjetja TONDACH v Avstriji.

Mednarodna žirija je imenovala zmagovalko go. Suzano Vakula za projekt "Vinogradniška klet Zvonko Bogdan" Srbija, drugo mesto je zasedel Karel Markvart s svojim projektom "Cerkev sv. Ane" Češka. Nagrado za tretje mesto je žirija podelila krovcema Nagy Petru in g. Virag Zsoltu za streho enodružinske hiše na Madžarskem.

Nagrada

Z nagrado za naj krovca, ki jo je TONDACH prvič razpisal v letu 2008, podjetje nagrajuje še posebej uspešne projekte, ki so skupaj z izdelki TONDACH realizirali celovite rešitve na strehi. Ta strokovna nagrada je namenjena predvsem strokovnjakom krovcem in njen namen je pokazati, kako raznoliko in inovativno so lahko uporabljeni TONDACH® izdelki pri različnih zahtevnostih. Tekmovanje je že drugič potekalo v 13 državah. Sodelovali so lahko vsi krovci iz Avstrije, Češke, Slovaške, Madžarske, Romunije, Makedonije, Srbije, Kosova, Črne gore, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške in Slovenije.

Z več kot 660 oddanimi projekti je bil potrjen velik interes tega tekmovanja, ki nagrajuje najlepše strehe s kritino TONDACH®. Oddani projekti so bili ocenjeni po naslednjih merilih: strešna kritina TONDACH®; tehnična obdelava izdelkov, TONDACH® rešitve detajlov z dodatnimi elementi, kot tudi uporaba dodatkov, ki so sistemsko ustrezni. Streha je morala biti realizirana v enem letu, ne glede na to, ali je bila zaključena tudi fasada ali urejena okolica. Dokončana je morala biti samo streha. Vsak strokovnjak kot na primer krovec, klepar ali obdelovalec ali investitor je lahko oddal svoj projekt.

Mednarodna žirija in nagrade

V prvem koraku je žirija najprej v posameznih državah ocenila, imenovala in nagradila najboljše tri projekte TONDACH®. Trije najboljši projekti v vsaki državi so potem sodelovali na mednarodnem natečaju TONDACH naj krovec.

Mednarodne TONDACH® projekte je ocenjevala kvalificirana žirija, ki je bila sestavljena iz naslednjih članov iz 4 držav:

CZ
HU
RS
A

ga.
g.
ga.
g.

ing. Eva Hellerová, sodno overjena strokovnjakinja za gradbeništvo
Róbert Filus, kvalificirani krovec in krovski mojster
prof. dr. Aleksandra Krstić-Furundžić, redna profesorica na Fakulteti za arhitekturo
mag. Martin Olbrich, prokurist TONDACH Gleinstätten AG

Vse prispele mednarodne projekte je strokovna žirija ocenjevala v skladu z omenjenimi kriteriji in na podlagi točkovnega sistema določila zmagovalca. Za prva tri mesta so bile podeljene naslednje nagrade:

1. mesto: VW Amarok, TDI 4 x 4 offroad

2. mesto: EUR 2.500,-

3. mesto: EUR 1.500,-

Mednarodno nagrajeni projekti podrobno:

1. mesto: Srbija
Vinarija Zvonko Bogdan - Subotica

 

Ključni podatki:
Krovec:
Površina strehe:
Izdelek:
Barva:

1. mesto
Suzana Vakula - Tuk Ugarnice bb RS-24000 Subotica
2.800 m²
TONDACH Bobrovec gotski
Glazura Amadeus natur, bela, zelena, rumena

Strešna konstrukcija objekta vinogradniške kleti Zvonko Bogdan s svojo obliko in nastopom predstavlja poudarek arhitekturnega motiva tega objekta, ki je postavljen v značilnem duhu srednjeveške oz. regionalne arhitekturne dediščine.

Strešna površina pribl. 2800 m² je bila pokrita z izdelkom TONDACH® Bobrovec gotski v 3 različnih glazurah. Tu lahko zaznamo prisotnost ustvarjalnosti, ki si prizadeva doseči arhitekturno kakovost visokega standarda. Mešanica barv glazur Amadeus naravno rdeče in zeleno rumene ter bele daje površini strehe edinstven pečat. Vogalni stolp je stalni motiv v regiji, v kateri se objekt nahaja. Oblikovan oris poudarja prefinjenost oblikovnega koncepta ne samo stolpa ampak celotnega ostrešja v oblikovno-umetniškem smislu. Umetniška kakovost strehe se odraža predvsem v dekorativnih elementih.

Matrika raznobarvnih elementov kritine ustvarja okras geometrijskih ornamentov, značilnih za regionalno arhitekturno dediščino. Visok estetski nivo je dosežen z obliko strehe, izbiro kritine in okrasnih elementov po načelu funkcionalnosti, učinkovitosti in racionalne porabe materiala.

2. mesto: Češka
Kapela Hl. Anna - Břežany

 

Ključni podatki:
Krovec:
Površina strehe:
Izdelek:
Barva:

2. mesto
Karel Markvart CZ-Prag
475 m²
TONDACH Mönch und Nonne
naravno rdeča

Pri tem projektu gre za kapelo, verski objekt. Kapelo Sv. Ane je leta 1707 v baročno gotskem stilu obnovil J.B. Santini.

Stari strešniki so bili položeni v malto na kupoli. Sedaj je bila potrebna sanacija strehe tega zgodovinskega objekta. Cilj sanacije strehe je bil: po možnosti ustvariti izgled površine strehe, ki se bo čimbolj približal originalu. Izbira izdelka je bila jasna: površina strehe pribl. 475 m² je bila na novo pokrita z izdelkom TONDACH Korec. S tem je bila ustvarjena harmonična in predvsem kakovostna sanacija strehe.

3. mesto: Madžarska
Enodružinska hiša - Hajdúszoboszló

 

Ključni podatki:
Krovec:
Površina strehe:
Izdelek:
Barva:

3. mesto
Nagy-Virág Kft. Ungarn
390 m²
TONDACH Biber Rundschnitt
Engoba antik

Pri tem projektu gre za zelo lepo enodružinsko hišo. Streha s površino 390 m² je bila pokrita s strešnikom TONDACH Bobrovec v barvi antik. Zraven hiše se nahaja tudi poletna hiška, ki je bila zgrajena v podobnem stilu. Zgradba povezuje sodoben stil s tradicionalnim. Pri izbiri kritine je bil v ospredju naravni material TONDACH. Polaganje strešnikov prepričljivo dokazuje, kako elegantno je lahko prekrivanje v obliki stožca, če ga izvede mojstrska roka.

Podrobne informacije:

Mag. (FH) Sabine Linner
Marketing & Služba za komuniciranje

TONDACH GLEINSTÄTTEN AG, A-8443 Gleinstätten
Tel. ++43 3457 2218-16 | Fax ++43 3457 2218-62
E-naslov: linner.sabine@tondach.at